Voor Anouk Zwamborn is Volker Energy Solutions niet alleen een plek waar ze haar technische vaardigheden kan ontwikkelen, maar ook waar ze als professional kan groeien. Zo is ze bezig met een traject waarbij ze de overstap van projectcoördinator naar junior projectleider gaat maken, een belangrijke stap die volop kansen biedt. Met innovatieve projecten zoals de groene waterstoffabriek van Shell - de Holland Hydrogen 1 - draagt ze mede bij aan de toekomst van duurzame energie. Ze vertelt over haar ontwikkeling en bijdrage aan de energietransitie.
Anouk studeerde Technische Bedrijfskunde, waarbij ze zich specifiek richtte op het verbeteren van bedrijven en standaardprocessen. Ze begon bij Volker Energy Solutions met een Talent Development Programma, waarin ze binnen twee jaar werd klaargestoomd voor een carrière in de hoogspanningswereld. Dit programma bestond uit zowel een technische opleiding (HBO Energietechniek) als diverse soft skill trainingen, waardoor ze goed werd voorbereid op een carrière in de hoogspanningswereld.
Na afronding van het programma stroomde ze door naar een vaste aanstelling en werkte ze aan grote projecten, waaronder de bouw van het 380kV-hoogspanningsstation op de Maasvlakte en de uitbreiding van het 380kV-hoogspanningsstation in Rilland. Hierna volgde de bouw van het hoogspanningsstation voor de nieuwe waterstoffabriek van Shell.
Tijdens het Shell project ontstond de mogelijkheid voor Anouk om haar skills in de rol van junior projectleider te laten zien. “Door enkele wijzigingen binnen het projectteam kreeg ik de gelegenheid om tijdelijk de leiding over te nemen. Na verloop van tijd werd mij de kans geboden om de verantwoordelijkheid volledig op mij te nemen en te bewijzen dat ik deze verantwoording aankan”, vertelt Anouk.
Anouk werkt binnen een groot projectteam, dat bestaat uit ongeveer 45 personen verdeeld over verschillende disciplines, zoals kabelspecialisten, engineers en omgevingsmanagers. Dankzij haar rol in het team heeft Anouk niet alleen haar technische vaardigheden kunnen ontwikkelen, maar ook vooral geleerd hoe ze taken moet loslaten. “Het moeilijkste vind ik om mijn taken als projectcoördinator over te dragen aan anderen. Ik ben gewend veel zelf op te pakken, maar nu moet ik het vertrouwen geven aan collega’s.” Het is een leerproces, maar ze ziet het als een kans om haar projectleidersvaardigheden verder te ontwikkelen.
Hoewel dit haar eerste baan is na haar opleiding, heeft ze al een indrukwekkend ontwikkeltraject doorgemaakt binnen Volker Energy Solutions. Het Talent Development Programma bood de begeleiding die cruciaal was voor haar ontwikkeling. Daarnaast werkt ze nauw samen met haar team en collega’s, die haar ondersteunen. Hierdoor staat ze er niet alleen voor, maar wordt ze altijd ondersteund door een ervaren team dat haar helpt groeien in haar nieuwe functie.[AZ1]
Anouk beschrijft Volker Energy Solutions als een jonge en dynamische organisatie die volop in ontwikkeling is. “Er is veel ruimte om door te groeien en nieuwe dingen op te pakken. Als je ideeën hebt of ergens verbetermogelijkheden ziet, krijg je de vrijheid om dat aan te pakken.” Die flexibiliteit en de vele mogelijkheden maken het voor haar een prettige werkomgeving.Naast de focus op werk, is er ook aandacht voor het sociale aspect. “We doen veel leuke dingen samen, zoals wintersport en trips naar de Ardennen. Dat draagt bij aan een fijne sfeer binnen het bedrijf.”
De energietransitie is een sector vol innovatie en groei en Volker Energy Solutions speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Voor Anouk is dit één van de redenen waarom ze er graag werkt. “Wij zijn betrokken bij veel nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld batterijopslagparken. Dit soort projecten zijn belangrijk omdat het elektriciteitsnet momenteel overbelast is, en batterijen kunnen weer helpen om de piekmomenten op te vangen.”
Het werk aan de uitdagende projecten geeft haar veel voldoening, omdat ze direct kan bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. “Het is gaaf om te zien hoe we als bedrijf meewerken aan nieuwe oplossingen voor de energietransitie. Ik vind het geweldig dat ik daar een onderdeel van kan zijn”, besluit Anouk.