De transitie naar duurzame energie vraagt om innovatieve en grootschalige projecten met ambitieuze doelen. Eén van de meest spraakmakende initiatieven van dit moment is de Holland Hydrogen 1, de grootste groene waterstoffabriek van Europa, gebouwd op de Maasvlakte. Volker Energy Solutions speelt hierin een essentiële rol door de volledige hoogspanningsinfrastructuur te ontwerpen en te realiseren.
Anouk Zwamborn, die meewerkt aan dit project, neemt ons mee in haar ervaringen en de bijdrage aan de energietransitie. Sinds 2019 is ze werkzaam als projectcoördinator bij de afdeling Stations en binnenkort maakt ze de stap naar junior projectleider.
Holland Hydrogen 1 (HH1), de groene waterstoffabriek van Shell, zal een grote rol spelen in de verduurzaming van het energieverbruik. Het project is ontworpen om dagelijks 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof te produceren. Deze waterstof wordt gemaakt met stroom afkomstig van het windpark Hollandse Kust Noord, wat de fabriek tot een volledig duurzaam initiatief maakt. Volker Energy Solutions is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de 380kV hoogspanningsinfrastructuur die de fabriek van de benodigde energie voorziet voor de productie van H2.
De bijdrage van Volker Energy Solutions in dit project is essentieel voor de succesvolle energievoorziening van de waterstoffabriek. De hoogspanningsinfrastructuur transporteert de opgewekte energie van het windpark naar de electrolyser in de fabriek om de watermoleculen te splitsen in zuurstof en waterstofgas. Anouk legt uit hoe ze hierbij te werk gaan: “We hebben een hoogspanningskabel van 6 km aangelegd tussen het hoogspanningsstation van TenneT en de Stroomplot. Vanaf de Stroomplot gaan er twee kabelverbindingen richting de waterstoffabriek van Shell. Bovendien hebben wij een Shunt reactor geplaatst, een speciale transformator die ervoor zorgt dat de energie stabiel blijft en beter kan worden overgedragen.”
De 380kV hoogspanningskabels zijn aangesloten op het GIS-schakelstation (Gas Insulated Station). Dit is een type hoogspanningsstation waarin componenten in een compacte behuizing met gas worden geplaatst. “Het voordeel van dit systeem ten opzichte van traditionele openluchtstations is dat het compacter, veiliger en efficiënter is. Het voorkomt bijvoorbeeld kortsluitingen of vonken tussen componenten, wat in de buitenlucht gemakkelijker kan gebeuren.”
De HH1 speelt een belangrijke rol in de energietransitie door een duurzaam alternatief te bieden voor traditionele energiebronnen. Waterstof, geproduceerd met groene stroom, kan een grote impact hebben op de energietransitie van de industrie. Voor Shell betekent dit dat ze een deel van hun fabrieken van Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (Pernis) kunnen vergroenen. Waterstof wordt in Pernis al als grondstof gebruikt, maar dan gemaakt met aardgas (grijze waterstof). “Dit project helpt Shell bij hun overstap naar groene waterstof, wat een grote stap voorwaarts is in de verduurzaming van de industrie”, aldus Anouk.
Daarnaast is de stroom die de waterstoffabriek van energie voorziet, afkomstig van het windpark op de Noordzee. Dit maakt de fabriek volledig duurzaam, wat een belangrijke mijlpaal is in Nederlands energietransitie. Volker Energy Solutions speelt hierin een rol door te zorgen voor de infrastructuur die deze groene energie kan leveren.
Anouk is een mooi voorbeeld van hoe werken bij Volker Energy Solutions de mogelijkheid biedt om een directe bijdrage te leveren aan de energietransitie. “Het was voor mij een heel leerzaam project”, vertelt Anouk. “We werken met de nieuwste technologieën, zo gebruiken wij de dikste hoogspanningskabels die momenteel beschikbaar zijn. Dat was voor ons nieuw, en het gaf een extra uitdaging in de uitvoering. Wat ik ook fijn vind, is dat we echt meedenken met onze opdrachtgevers. In dit geval helpen wij Shell met onze expertise op het gebied van hoogspanning, wat het project voor ons echt interessant maakt.”