Slim kabelwerk in Zeeland: Bouwen aan een toekomstbestendig netwerk

De energietransitie vraagt om een betrouwbaar en toekomstbestendig elektriciteitsnet. Vooral in Zeeland, waar steeds meer windenergie aan land komt, is een robuust netwerk van levensbelang. Volker Energy Solutions speelt een rol in deze transitie door kabelverbindingen aan te leggen die ervoor zorgen dat duurzaam opgewekte energie efficiënt en veilig wordt getransporteerd. Jitze Bassa, manager kabels bij Volker Energy Solutions, vertelt over de uitdaging bij de versterking van de 150 kV-verbinding tussen Goes en Terneuzen. 


Zoet- en zoutwaterbalans

Het Tracé Goes - Terneuzen brengt naast de samenwerking met maar liefst 140 betrokken partijen, zoals gemeenten, waterschappen en landeigenaren, ook andere complexe uitdagingen met zich mee. “We werken in een gebied waar zoet- en zoutwater elkaar ontmoeten, wat specifieke complicaties veroorzaakt”, vertelt Jitze. “We moeten uiterst zorgvuldig omgaan met het grondwater om te voorkomen dat de verzilting van landbouwgrond verder toeneemt. Dit vraagt om nauwgezette planning en innovatieve oplossingen.”

Zeeland ligt tussen het vasteland en de zee, waardoor het te maken heeft met een unieke waterbalans tussen zoet- en zoutwater. Door de droge zomers van de afgelopen jaren is de zoetwatervoorraad sterk afgenomen, terwijl het zoute water steeds verder het land binnendringt. Jitze legt uit: “Dit vormt een groot probleem voor boeren, die afhankelijk zijn van zoetwater om hun gewassen te besproeien en te telen. Wanneer we kabels aanleggen, graven we sleuven en moeten we grondwater wegpompen om droog te kunnen werken. Normaal gesproken zou dat water simpelweg afgevoerd worden, maar in dit geval gaat het om een kostbare bron. We hebben een innovatief monitoringsnetwerk geplaatst waarmee we de waterhuishouding live konden monitoren. Daarnaast hebben we onze planning en uitvoeringswijze aangepast om de impact op de omgeving te minimaliseren. Met resultaat, want uit praktijkmetingen blijkt de waterhuishouding nauwelijks te zijn verstoord.”

Volg onze online masterclass 'Engineering in de hoogspanning' en kom alles te weten over ons uitdagende vakgebied


Methoden voor minimale impact

Een andere uitdaging is het aanleggen van de kabels zelf. Hiervoor worden twee technieken gebruikt: gestuurde boringen en open ontgravingen. “De keuze hangt af van de locatie. Bij kruisingen met (water)wegen en gevoelige gebieden, zoals boomgaarden, boren we onder de grond door. Op andere plekken graven we sleuven en leggen we de kabels erin”, vertelt Jitze. “Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar door slim te plannen beperken we de impact op de omgeving.”

Naast het minimaliseren van de impact op het milieu door zo min mogelijk grondwater weg te pompen, zoekt Volker Energy Solutions ook naar manieren om de aanleg zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo worden graafmachines ingezet die op biogas draaien, en wordt op sommige plekken geëxperimenteerd met nieuwe technieken zoals het inploegen van mantelbuizen. Deze innovaties dragen bij aan een duurzame uitvoering van het project.


Veiligheid voorop

Veilig werken staat bij Volker Energy Solutions voorop. Het begint al bij het ontwerp, waar met een arbeidshygiënische strategie de risico's zoveel mogelijk beperkt worden. “Dat betekent dat we bijvoorbeeld ontwerpen zo maken dat we niet langs drukke wegen hoeven te werken of onnodige gevaren opzoeken. In de uitvoering nemen we collectieve maatregelen, zoals het plaatsen van hekken, en daarnaast zorgen we voor persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en helmen.”

Maar veiligheid is meer dan alleen regels volgen. Het gesprek over veiligheid blijft een doorlopend proces. “Regelmatig bespreken we meldingen van mogelijk onveilige situaties en belonen we juist de collega’s die een extra stap zetten voor veiligheid. Ook op de projecten zelf praten we continu over de risico’s van het werk op dat moment. Zo zorgen we ervoor dat iedereen scherp blijft en we samen veilig de klus klaren.”


Technische uitdagingen in bijzondere omgevingen

Door te werken aan dit soort projecten lever je niet alleen een bijdrage aan de versterking van het elektriciteitsnet, maar werk je iedere keer weer in een unieke omgeving. “Elk project heeft zijn eigen charme. Van het omgaan met beschermde diersoorten tot het zorgvuldig balanceren tussen zoet- en zoutwater in Zeeland – geen dag is hetzelfde. En hoewel de techniek vaak vertrouwd aanvoelt, zijn er altijd nieuwe uitdagingen en omstandigheden die elke klus bijzonder maken. Het mooie is dat je echt onderdeel wordt van de omgeving waarin je werkt, en dat zorgt ervoor dat elk project speciaal voelt. Voeg daar een hecht team en de afwisseling van werklocaties aan toe, en je hebt de ideale mix van technische uitdagingen en werkplezier!”


Engineer Vacatures