De afwisseling van binnen- en buitenwerk, werkinhoudelijke gesprekken, maar ook een grap op zijn tijd maken dat ik dit werk met plezier doe.
Een veiligheidsdeskundige aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Inmiddels ruim vijf jaar geleden kwam ik bij Van Hattum en Blankevoort binnen als veiligheidskundige. De eerste dag - of eigenlijk week - bestond vooral uit het kennismaken met het bedrijf, de mensen en de projecten. Met een grote doos met Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM) in mijn handen liep ik op de parkeerplaats Jeroen Bonenkamp (één van de directeuren, werd me later duidelijk) tegen het lijf, heb ik mezelf ietwat onhandig voorgesteld en na een kort gesprek door naar het volgende op de agenda. Dit kan dus gewoon bij Van Hattum en Blankevoort, iedereen is makkelijk benaderbaar en staat open voor een gesprek.
Wat houdt jouw functie in?
Als veiligheidskundige van de business unit Noord ben ik betrokken bij de projecten in uitvoering maar ook in de tender- en ontwerpfase. Hier kijk ik mee in wat er bedacht wordt en hoe er gebouwd gaat worden. Door het doen van een tenderinspectie of het houden van risicosessies bepalen we waar de knelpunten op gebied van veiligheid zitten. Dit gaat verder dan alleen de veiligheid van onze mensen, er wordt ook naar de omgeving gekeken.
Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Toch sta ik liever met m’n laarzen in de klei, buiten op de bouwplaats. Daar wordt het werk uiteindelijk gemaakt en staat voor mij de veiligheid van mijn collega’s voorop. Regelmatig loop ik over de bouwplaats om te zien wat er gebeurt en of dit ook veilig uitgevoerd wordt. Wanneer dat niet zo is of beter kan, ga ik in gesprek met de betreffende medewerker en/of uitvoerder en zoeken we naar een oplossing. Soms ontstaat daarbij discussie wat het uitdagender maakt. Gelukkig sluiten we het altijd positief met een leerpunt af.
Het contact met de vak- en voorlieden vind ik belangrijk, dus een praatje over het weekend of een bakkie in de keet sla ik niet af. En dit maakt mijn werk ook leuk; de afwisseling van binnen- en buitenwerk, serieuze werkinhoudelijke gesprekken maar ook een grap en wat luchtigheid op zijn tijd op de verschillende soorten projecten maken dat ik dit werk met plezier doe.
Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?
Waar ik nog steeds met trots op terugkijk is de twee jaar die ik heb mogen werken bij de Zeesluis in IJmuiden. Ik mocht daarheen om te leren en praktijkervaring in de civiele bouw op te doen. De eerste periode was ik overdonderd door de grote machines, de hoogtes en dieptes waar gewerkt werd. Het is gek om te ervaren dat dit toch went. Ik was onderdeel van het team veiligheid op het project en heb de ruimte gekregen om te leren en m’n plekje veroverd waardoor ik langer kon blijven.
De Zeesluis is nu operationeel maar wat - naast de mooie fotoboeken - gebleven is, is het contact met het team. Eens per jaar spreken we met elkaar af voor een gezellig etentje. Voor mij heel waardevol!
Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civieltechnisch talent?
Een tip die ik aan aanstormend talent wil meegeven is dat Van Hattum en Blankevoort een open en laagdrempelige organisatie is; maak daar gebruik van. Er is heel veel mogelijk om je eigen ontwikkeling te bepalen. Als je wil kan er veel. Een mooi voorbeeld is het traineeship wat aangeboden wordt, maar een week of twee meetimmeren en betonstorten met de vak- en voorlieden is ook mogelijk. Bepaal je eigen koers.