Ik sta regelmatig te stuiteren van enthousiasme over al dat vernuft én over het lef van mensen om zulke grote, complexe, technisch ingewikkelde werken te realiseren.
Een EMVI specialist aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Wat mij opviel in de eerste werkdagen bij Van Hattum en Blankevoort was hoe behulpzaam iedereen was. Dat is super belangrijk wanneer je als nieuwe medewerker terecht komt in een nieuwe omgeving. Het voelde als een warm bad.
Wat houdt jouw functie in?
Ik ben EMVI specialist, dat staat voor Economisch Meest Voordelige Inschrijving. Dit verwijst naar een selectie op basis van prijs én kwaliteit). Ik werk in teamverband aan aanbestedingsteksten. Via die teksten verkopen we onze aanpak als aannemer. Als we het goed doen, verwerven we daarmee opdrachten. Taal is mijn specialisme (ik ben neerlandicus) en samenwerkingsvraagstukken zijn de klussen waar ik me graag in vastbijt. Wat ik op een werkdag doe, hangt erg af van de fase van een aanbesteding. Eerst moet ik me inlezen in de vraag van de opdrachtgever en de achtergronden van de opgave en omdat wij veel complexe werken doen, is die informatie in eerste instantie vaak overweldigend. Vervolgens besteden we de nodige tijd aan het bedenken en uitwerken van ideeën om tot een strategie voor en opzet van het plan te komen. Dat is een leuke fase, als we goed begrijpen waar de zorgen van de opdrachtgever zitten en er genoeg frisse concepten ontstaan. En frustrerend als we onvoldoende klantkennis hebben of het niet lukt een ‘gouden ei’ te vinden waarmee we onszelf onderscheiden van de concurrentie. Ik begin steeds beter te begrijpen wat er moet gebeuren om deze fase vooral leuk te laten zijn en het is dan ook mijn voornemen voor het nieuwe jaar dit creatieve proces te verbeteren. Met begrip van de klant, gedegen input en frisse ideeën van collega’s ga ik vervolgens aan de slag, meestal thuis, om er een sluitend verhaal van te maken. Eerst in opzet, dan uitgewerkt in tekst. Ik maak tussenproducten die collega’s reviewen en zo komen we uiteindelijk met elkaar tot een pakkend verhaal dat een oplossing biedt voor de vraag van onze (potentiële) opdrachtgever, bij voorkeur de béste oplossing! Dat gebeurt allemaal in een snelkookpansetting, want er zijn altijd deadlines om je aan te houden: ieder plan moet precies op tijd worden ingediend en we komen – uiteraard – altijd tijd te kort. Dat laatste element is voor sommige collega’s een kick, maar niet voor mij. Ik hou niet van stress.
Duurzaamheid is soms een onderdeel van de opdracht. Dan moeten we er ook iets over schrijven in onze aanbieding. Helaas gebeurt dat nog veel te weinig. Wat mij betreft mag geen werk meer op de markt komen, zonder eisen aan een duurzame aanpak. Liever nog zie ik dat opdrachtgevers geld over hebben voor duurzame innovatie. Daarmee stimuleren ze marktpartijen hun expertise in te zetten om kansen te benutten en komen we als samenleving steeds een stapje verder.
Wat is zo leuk aan jouw baan?
Het creatieve van mijn werk maakt het zo leuk. Ik ben schrijver, dat is een creatief vak, maar het spel van vraag en aanbod in aanbestedingsland is aan allerlei regels gebonden. Veel vrijheid heb ik niet, het gaat er vooral om met zo min mogelijk woorden zo raak mogelijk te formuleren. Gelukkig kan ik ook creatief meedenken. Niet over technische vraagstukken, wel over samenwerking, waar veel vragen van opdrachtgevers over gaan. Omdat ik al meer dan 30 jaar werkervaring heb, kun je me gerust ervaringsdeskundig noemen op dat gebied. Maar ook in het proces kan ik mijn creativiteit kwijt. Want het vak EMVI-specialist bestaat nog niet zo lang, ik denk een jaar of tien. We zijn nog zoekende hoe we het goed, beter, best aanpakken. Dat is op zichzelf ook een samenwerkingsvraagstuk en daar werk ik dan ook constant aan: wat maakt het leuk en hoe kan het beter?
Wat vind je gaaf aan Van Hattum en Blankevoort?
Van Hattum en Blankevoort is een kennisvat. Iedere collega is een bron van informatie. En iedere collega deelt die met liefde. Ik sta regelmatig te stuiteren van enthousiasme over al dat vernuft én over het lef van mensen om zulke grote, complexe, technisch ingewikkelde werken te realiseren. Gevaarlijk werk dat alleen slaagt als iedereen zijn eigen puzzelstukje goed vormgeeft, precies afgestemd op die van de anderen.
Welk project of gebeurtenis bij Van Hattum en Blankevoort is jou tot nu toe het meest bijgebleven?
Ik ben een Amsterdammer. Mijn vader groeide op aan de oever van het IJ, mijn kinderen zijn geboren op het Javaeiland. Die waanzinnige fietskelder die we afzonken bij het centraal station, daar ben ik verliefd op. Ik zit er graag bovenop, met een kopje koffie uitkijkend over het IJ, daar waar mijn roots liggen.
Wat zijn de doorgroeimogelijkheden die je zelf hebt doorlopen of die je ziet?
Mijn ambities liggen op het gebied van procesverbetering. Ik wil meer plezier en minder stress in ons werk organiseren.
Hoe zorg jij ervoor dat je een goede werk-privébalans houdt?
Tenderen is topsport, zo luidt de uitspraak. En dat is waar. Aanbestedingen zijn spanningsbogen. We moeten veel werk verzetten in korte tijd en zijn daarbij afhankelijk van zaken waar we weinig invloed op hebben, zoals de beschikbaarheid van de juiste kennisbronnen op het juiste moment. Dat is inherent aan het spel en niet op te lossen. Wat we wel kunnen doen is erover praten, helder zijn wat we aankunnen en wat niet, elkaars grenzen respecteren en tussen de aanbestedingen door elkaar stimuleren om even flink te niksen.
Welke tip zou je meegeven aan aanstormend civiel technisch talent?
Kom een tijdje tenderen. Doe mee aan aanbestedingen en leer zo geleidelijk het werkveld kennen. En op het moment dat we een project aannemen waar je helemaal enthousiast over bent, dan stap je daarin om ontwerp en/of realisatie te doen.