Ik word gesteund en gestimuleerd om deze manier van werken verder te ontwikkelen en uit te dragen naar onze collega’s.
Een senior integratieleider aan het woord
Wat herinner jij je nog van jouw eerste dag bij Van Hattum en Blankevoort?
Ik weet nog goed dat ik op mijn eerste dag werd ontvangen met veel aandacht, enthousiasme en interesse. Allereerst werd ik welkom geheten door de directie waarbij zij meteen het een en ander uitlegden. Alle benodigde middelen stonden al klaar voor een vliegende start! Daarnaast werd ik meteen uitgenodigd voor een lang skiweekend met de collega’s. Ook de nieuwe collega’s waren benieuwd naar wie ik was en wat ik kwam doen, vooral omdat het een rol was die ze nog niet kenden.
Wat houdt jouw functie in?
Tegenwoordig worden projecten steeds functioneler uitgevraagd. Zo wordt een sluis niet meer helemaal gespecificeerd, maar wordt in dit geval gevraagd om iets wat het mogelijk maakt om ‘scheepvaart te laten passeren’. Deze gevraagde functies vertalen wij naar ‘beoogd gebruik’ waarmee we beschrijven hoe gebruikers en techniek samen die functie in moeten vullen. Voor standaard situaties is dat meestal wel duidelijk, maar we moeten dit ook weten voor bijzonder situaties, zoals mist, extreme kou of bij ongevallen.
Ook moeten we stilstaan bij allerlei onderhoudssituaties. Mijn rol is om na te gaan of alle benodigde situaties zijn beschreven en of deze duidelijk genoeg zijn. Daarna ga ik uitzoeken of dit overeenkomt met het contract en zorg ik voor een aanpak waarmee onze oplossingen hier aantoonbaar aan voldoen. Ook tijdens het ontwerp, realisatie en testen toets ik inhoudelijk en procesmatig of we aan dit beoogde gebruik gaan voldoen. Zo niet, dan moeten we bijsturen. Aan het einde moeten de eindgebruikers worden opgeleid in het bedienen en gebruiken van onze systemen.
Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Wat ik hier bijzonder leuk aan vind is de interactie met een grote verscheidenheid aan mensen: bedienaars, beheerders, opdrachtgever, ontwerpers, specialisten, testers, uitvoerders, leveranciers en ga zo maar door. Bovendien krijg je te maken met alle technische disciplines. Van huis uit zijn we een civiele aannemer, maar vanuit mijn rol moet ik me verdiepen in waterbouw, werktuigbouw, industriële automatisering, hydrauliek, terreininrichting en elektrotechniek; alle disciplines die relevant zijn voor dat project. Voor sommige vraagstukken is het dan ook nog nodig om je te verdiepen in akoestiek of cybersecurity. Vervolgens moet je vanuit al deze onderwerpen kunnen vertalen wat dat betekent voor het beoogd gebruik en voor andere disciplines.
Het is fijn om voor een aannemer te werken die erkent dat het nodig is om aan bovenstaande aandacht te besteden voor zulke projecten. Ik word gesteund en gestimuleerd om deze manier van werken verder te ontwikkelen en uit te dragen naar onze collega’s. En de collega’s zijn op hun beurt geïnteresseerd en nieuwsgierig. Op projecten wordt deze manier van werken geadopteerd en gesteund. Dat is heel fijn!
Waar ben je trots op?
Bij de openingsceremonie van de Zeesluis IJmuiden voelde ik mij erg trots. Ik had zes jaar gewerkt aan dit project en wist ondertussen vrij goed hoe alles werkte en waarom dat zo bedacht was. Tijdens de ceremonie zag ik een van de bedienaars die ik had opgeleid in het bedienen van de sluis. Hij legde in alle rust aan de Koning uit op welke knoppen de Majesteit mocht drukken om het eerste schip door de sluis te laten.